perjantai 19. elokuuta 2016

Henkinen valmistautuminen häihin roolipelauksen avulla

Jo itse ajatus naimisiinmenosta ja omasta hääseremoniasta nostaa sydämen kurkkuun. 

Moni varmasti käy mielessään läpi erilaisia unelma- ja kauhuskenaarioita omiin häihinsä liittyen. Yleistä on myös joko sulhasen, tai ystävien seurassa leikkiä tällaista niin kutsuttua mielikuvitusleikkiä, jossa hupsutellaan tulevien häiden tapahtumia arvailemalla. Tämä on minusta tärkeä rituaali, joka omalla tavallaan valmistelee ihmistä siihen mitä tuleman pitää.

Olen tässä kesän aikana pohtinut, kuinka voisin itse valmistella sydäntäni tuleviin häihini. Olisi ihanaa, jos koko suorituksesta voisi pitää ensin ns. kenraaliharjoittelun, aivan kuin näytelmän ensiesitykseen varauduttaessa. Äkilliset muutokset ja yllätykset tuppaavat aiheuttamaan sielussani ahdinkoa, joten harjoittelemalla voisi sitten ehtiä oppia virheistään ennen tositoimia. Käytännössä tämä tietenkin olisi todella vaivaannuttavaa, ja saattaisi jopa hieman latistaa oikean seremonian fiiliksiä. Mikä siis avuksi?

Rakas harrastukseni, roolipelit! Edellä mainitsemani unelmointi sekä teatteri yhdistyvät mielestäni täydellisesti roolipelauksessa. Jos et vielä tiedä mistä on kyse, tässä lyhyt lainaus Wikipediasta:
"Roolipeli on vuorovaikutteisen kerronnan muoto, jossa osallistujat eläytyvät kuvitteellisten hahmojen rooleihin. Niin sanotuissa pöytäroolipeleissä pelaaminen tapahtuu lähinnä keskustelun muodossa, live-roolipeleissä eli ”larppauksessa” näytellen. Pelien juoni muotoutuu ja kehittyy osallistujien välisessä vuorovaikutuksessa eräänlaisena improvisaationa. Ennalta määrätyn käsikirjoituksen osuus rajoittuu roolipeleissä kertomuksen tausta-asetelmiin ja lähtökohtiin."
Mitä apua roolipelaamisesta sitten on häihin valmistautumisessa?

Kuvittele, että sinulla on hahmo, jonka sielunelämän ja kamppailut olet tuonut osaksi eeppistä tarinaa. Kun toverusten voimalla saavutetaan älyttömiä juttuja, joudutaan vaaroihin, ja ehkä pelastetaan maailmakin siinä sivussa, ei ole ihme jos romanttiset tunteet puhkeavat kukkimaan roolihahmojen välillä. Ja mikä sen täydellisempi lopetus tuolle tarinalle, kuin se, että rakastavaiset saavat vihdoinkin toisensa. Muistele nuoruudestasi vaikka kaikkia niitä satuja ja Disney-elokuvia, jotka päättyvät onnellisiin häihin. Mikäli pelin maailma sisältää fansiaelementtejä, näissä häissä voi tapahtua vaikka mitä, kurpitsavaunut ja lentävä matto ovat vain jäävuoren huippu!

Pelin aikana roolihahmo tulee läheiseksi. Väitti kuka mitä tahansa, siinä on aina pieni palanen sinua. Tämä hahmo on samalla jotain erilaista kuin sinä itse, mutta kuitenkin jotain tuttua. Käsittelemällä hahmon omia tuntemuksia, pelkoja, unelmia, rakkautta ja sitoomusta on helppoa päästää irti omasta stressistä ja huolista hetkeksi. Itsestä irtautumisen ohella omaan hahmoonsa kuitenkin myös samaistuu helposti, ja näin roolipelatuista mielikuvitushäistä voi ammentaa itsevarmuutta ja onnistumisen tunteita.


Omassa pelipöydässäni on tällä hetkellä meneillään kaksi eri roolipelikampanjaa, jotka lähenevät loppuaan. Molemmissa peleissä olisi tarkoitus pitää häät hahmoilleni. Pääsen siis arkielämän hääsuunnittelun lisäksi vielä suunnittelemaan kahdet mielikuvitushäät! Odotankin molempia innolla, ja ehkä raportoin lopputuloksista tänne kunhan sen aika koittaa.
wedding häät sukkanauha garter dnd d&d roleplaying rpg dice d20 geek
Kuva
Kiinnostuitko roolipeleistä? Lähes kaikissa isommissa Suomen kaupungeista löytyy paikallinen seura, joka järjestää mahdollisuuksia kokeilla roolipelaamista. Suosittelen sitä ihan kaikille, se on aivan mahtava harrastus!

Oletko kenties jo pelaaja? Onko niissä peleissä joihin olet ottanut osaa koskaan juhlittu häitä?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuiskaa korvaani

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...